SABIR, ERDEMDİR

SABIR, KÖTÜLÜKLERİ ENGELLERSE BİR ANLAM İFADE EDER

 

Sabır konusundaki bazı düşüncelerimizi, bu sitede yayınladığımız çeşitli yazıların içerisine serpiştirerek ifade etmiştik. Bu yazımızda konuyu toplu olarak ele alacağız.

Asr Suresinin ayetleri bu konuda bize yol gösteriyor:

  1. Asra yemin olsun ki,
  2. İnsan mutlaka ziyandadır.
  3. Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Ayette, iman edip birbirlerine sabrı tavsiye edenlerin ziyanda olmayacakları belirtiliyor. Ancak sabretme tavsiyesi ile birlikte, birbirlerine hakkı tavsiye etmeleri ve iyi işler yapmaları da isteniyor. Eğer tek başına sabretmek yeterli olsaydı, Allah, diğerlerinden bahsetmezdi. Demek ki, sabır ile hakkı savunma ve güzel işler yapma arasında bağlantı var. Demek ki sabır, miskin miskin oturup, başına gelenlere “kader” deyip katlanmak değil.

O halde sabır ne anlama gelmektedir? Bu sorunun cevabını verebilmek için çeşitli ayetleri, Kur’an’ın bütününde anlatılmak istenilenlerin ışığında irdelemek gerekiyor.

Sabır; Yüce Yaradan’ın kelâmı olan Kur’an’da anlatılan sabırdır.

Sabır; Allah yolunda, hak ve adalet yolunda, insanlığın güzel geleceği uğrunda, rahatını, uykusunu, malını ve canını feda edebilmektir.

Sabır; insanların güzel ahlâk sahibi olabilmeleri için, gayret etmek, örnek olarak yol gösterebilmektir.

Sabır; insanları kazanabilmek için, onların hatalarını düzeltmelerine yardımcı olarak, onlara zaman tanımak anlamında bekleyebilmektir.

Sabır; insanları yol bilmez hallerinden, şaşırmışlıktan çekip çıkararak, onları hakiki ilim ile tanıştırmanın mücadelesini verebilmektir.

Sabır; katlanmak değil, zorluklara göğüs gerebilmektir.

Sabır; nefsimizin isteklerine direnmektir.

Sabır; olası bir savaşa, her an ve en iyi bir şekilde hazır olabilmektir.

Sabır; hareket için en uygun zamanı bekleyebilmektir.

Sabır; insanlığın aleyhine çalışanları, aramıza nifak sokmak isteyenleri izleyerek beklemek değil, onları hak ettikleri bir şekilde cezalandırarak insanlığa nefes aldırmaktır.

Demek ki sabır, yazımızın başlığındaki gibi sadece kötülüğü engellemek de değildir. Hakkı savunmak ve adaletle davranmaktır. Sadece hakkı savunmak da değildir. Güzel işler yapabilecek cesareti ve sabrı gösterebilmektir. Sadece güzel işler yapmak da değildir. Kendisinin bilgisini geliştirecek metaneti ve mücadeleyi gösterip, çevresine ve insanlığa faydalı olma sabrını gösterebilmektir.

Kur’an’daki anlamıyla sabır, erdemdir. Kötülükleri giderir, iyiliklerin yolunu açar, güzel işler yapmayı arzulatır ve kılavuzluk yapar

Allah’ım, düz yolda yolumuzu şaşırmamamız için, lûtfunla bizlere sabır ve sebat ver.

Senin her şeye gücün yeter.

Bu yazı KUR'AN ÜZERİNE, Sosyal kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.