1952 yılında Isparta’nın Şarkîkaraağaç ilçesinde doğdu. İlköğrenimini ilçesinde tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte 1963 yılında Ankara‘ya geldi. Öğrenimini Cebeci Ortaokulu ve Gazi Lisesinde sürdürdü.
1969 yılında ODTÜ Mühendislik Fakültesine girdi. 1971 yılında derneklerdeki ilk yöneticiliğini yaptı. ODTÜ‘lü Ülkücülerin ciddi bir varlık mücadelesi verdikleri1974-1975 döneminde ODTÜ Ülkü Ocağı Başkanlığını yaptı.
1976 yılı ocak ayında ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Henüz öğrenci iken çalışmaya başladığı ÜLKÜ–TEK Derneğinde mezuniyetinden sonra da sürekli görev yaptı. İlim Kurulu Başkanlıklarında bulundu. Siyaseti düşünmediğinden hizmetini Ülkü-Tek çatısı altında sürdürdü, partide göreve talip olmadı.
1978 yılında AİTİA (Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) İşletme Yönetimi Enstitüsünde lisansüstü eğitimini tamamladı. Aynı fakültenin ekonomi bölümünde doktoraya başladı. Ancak iş hayatına atılınca devam edemedi.
1979 yılında sanayici olarak iş hayatına atıldı. Üretim alanındaki mücadelesi halen sürmektedir.
1984 ten itibaren sağdaki Mühendislerin ‘’Meslekte Birlik’’ gurubu çalışmalarında Ülkücüler adına öncü görev yaptı. Bütün mühendislik alanlarını kapsayan’’Mühendisler Meslekte Birlik Üst Kurulu” Başkanlığını yürüttü.
1992 yılında yeni kurulan Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerle ilgili çalıştı. “Avrasya Enstitüsü” Başkanlığını yaptı. Öğrencilerin rehber aileler tarafından sahiplenilmesini organize etmek dâhil, çok kapsamlı çalışmalara öncülük etti.1993 yılında ” Avrasya Kültür Vakfı’nın Kurucu Başkanlığını” yaptı.
Sanayici olmasına rağmen, 1990 yılından sonra devlet kurumlarından iş almadı ve ihaleye girmedi. MHP iktidarda iken hiçbir iş ve görev talebinde bulunmadı.
2002 de MHP’nin Ülkücüleri üzecek şekilde TBMM dışında kalmasına gönlü razı olmadı. Elini taşın altına koydu. MHP’nin Meclis dışında kaldığı ve oylarının daha da düşmesinin beklenildiği 2003 kongresinde MYK (Merkez Yönetim Kurulu) üyesi seçildi. 3 yıl MHP–ARGE’ de kurulan 16 çalışma gurubunun ve yapılan 43 konferansın koordinatörlüğünü gönüllü olarak yaptı.
2003-2006 döneminde görev aldığı MYK toplantılarında zaman zaman, tabanın sesini dile getiren ve çözüm yolları tekliflerini maddeler halinde sıralayan konuşmalar yaptı.
MHP’nin 2006 kongresinden itibaren hiçbir resmi görevi olmadı. Ancak gönüllü olarak MHP-ARGE’ deki çalışmalarını, Ülkü Ocakları vb. sitelerdeki yazılarını sürdürdü.
Aile Hayatı: 1976 yılında Kimya Y.Mühendisi Şenay Hanımla evlendi. 1978 doğumlu Aybüke isimli kızları, 1983 doğumlu Alptekin isimli oğulları oldu. Aybüke, ODTÜ Fizik Bölümünü 1999 yılında bitirdi. 2006 yılında Almanya’da uluslar arası bir kuruluşta çalışırken uzay fiziği alanında doktorasını tamamladı. Oğlu Alptekin, 2004 yılında Bilkent Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü burslu okuyarak bitirdi. Amerika’da Brown Üniversitesinde aynı Üniversitenin bursuyla 2010 yılında doktorasını tamamladı. İki çocuğu da evlidir.
1976 yılında ilk konferansını ‘’Üniversite-Sanayi İlişkileri ve Üniversiteler’’ üzerine verdi. Fikir hayatındaki çalışmalarını 2002 yılında, çok geniş kapsamlı bir kitap olan ‘’TARİHİN AYDINLATTIĞI GELECEK‘’ adlı eseriyle okuyucuların değerlendirmesine sundu.
Makaleleri 200 civarında internet sitesi tarafından kaynak gösterilerek alıntı yapıldı.
Sonuç olarak İsmail Hakkı Küpçü, hayatın bütün yüzlerinde (teşkilatçılık, sosyal faaliyetler, sanayide üreticilik, aile hayatı, fikir hayatı) aktif olarak bulundu. Bu yapı kendisinin her kademedeki insanımızla istişare etmesine vesile oldu. Bütün bunların sonucunda olaylara fotoğrafın bütününü görecek şekilde bakarak yorumlama yeteneğini kazandı.